Drie voetballers met één doel naar Duitsland


Een aanvaller van FC Twente, een keeper van FC Groningen en een verdediger van Feyenoord, voetballend in Duitsland bij SSV Jeddeloh. Een Duitse voetbalclub dat uitkomt in de Regionalliga-Nord. Waarom hebben zij deze keuze gemaakt? En hoe gaat het tot nu toe? Lees alles in het interview met deze spelers.

Hoe ziet je voetballoopbaan er tot nu uit?
Tim van de Schepop: Ik ben begonnen met voetballen toen ik 5 jaar oud was bij HSC'21 in Haaksbergen. Toen ik 10 jaar oud was liep ik stage bij FC Twente voor de onder 12. Daar ben ik afgevallen en toen heeft De Graafschap mij benaderd. Hier heb ik gevoetbald in de onder 12 en in de onder 13. Na de onder 13 van De Graafschap ben ik naar FC Twente gegaan en daar heb ik 7 jaar gespeeld en nu speel ik voor SSV Jeddeloh in Duitsland.

Pelle Boevink: Ik ben begonnen met voetballen bij Juliana in Hengelo, daar ging ik weg toen ik 11 jaar was. Ik werd benaderd om stage te lopen bij FC Twente en toen ben ik in de onder 12 terecht gekomen bij FC Twente. Daar heb ik 7 jaar gevoetbald, van de onder 12 tot op de bank in de Eredivisie bij het eerste van FC Twente. Bij FC Twente had ik geen toekomst meer, waardoor ik een transfer heb gemaakt naar FC Groningen. Hier heb ik 2 jaar gevoetbald en toen heb ik de keuze gemaakt om naar SSV Jeddeloh te gaan. 

Hebben jullie al eerder samen gevoetbald?
Van van de Schepop: Ja in de onder 15 en in de onder 19 hebben wij al samen gespeeld in de jeugd van FC Twente. 

Hoe zijn jullie bij SSV Jeddeloh terecht gekomen?  
Boevink: Wij zijn hier met zijn drieën gekomen, omdat wij dezelfde zaakwaarnemer hebben. Ik wou graag wedstrijden gaan spelen en toen heb ik zelf mijn zaakwaarnemer ingelicht of hij op zoek kon gaan naar een voetbalclub waarbij dat zou kunnen. Mijn zaakwaarnemer vertelde een week later dat er een Duitse voetbalclub was die interesse had en mijn wedstrijden ging bekijken. Zo doende ben ik bij SSV Jeddeloh beland.

Van De Schepop: In mijn eerste senioren jaar had ik voor 2 jaar getekend bij FC Twente. Ik speelde voor Jong FC Twente en het vooruitzicht naar het eerste was niet zo goed. Wel had ik nog een contract voor 1 jaar, maar ik wilde graag naar een club waar ik in het eerste zou spelen. Toen werd ik benaderd door mijn zaakwaarnemer met de interesse van SSV Jeddeloh. Ik heb de competitie bekeken waar zij in spelen en ik zag een mooie competitie om veel wedstrijden te gaan spelen, mijzelf te ontwikkelen en om je in de kijkers te spelen voor een stap hogerop.

Wisten jullie al iets van SSV Jeddeloh?
Boevink: Nee, we hadden er nog nooit van gehoord.

Hoe is de eerste periode bij SSV Jeddeloh bevallen?
Boevink: Beetje op en af. De resultaten vallen de laatste tijd helaas tegen, maar qua persoonlijke ontwikkeling gaat het met mij erg goed. 

Van de Schepop: Ik heb het tot nu toe erg naar mijn zin bij SSV Jeddeloh. Natuurlijk is het heerlijk om nu elke week een wedstrijd te spelen en soms wel 2 in een week. Ik heb ook het gevoel dat ik sterker word en door zoveel te spelen mijzelf goed ontwikkel. De resultaten zijn nu niet helemaal goed, maar ik ben wel heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. 

Merk je verschillen tussen het Nederlandse en Duitse voetbal?
Van de Schepop: Ja, vooral omdat de competitie die ik vorig jaar bij Jong FC Twente speelde niet echt om het winnen draaide. Het zijn jongens van het eerste elftal die terugkomen en de jongens die bij het eerste op de tribune zitten. Het is eigenlijk altijd een oefenwedstrijd wat er gespeeld wordt. Nu spelen we echt wedstrijden waar je moet winnen voor jezelf, het team en de supporters en daar leer je veel meer van. 

Boevink: Ja, voor mij is het grote verschil het ‘moeten presteren’. Het is niet meer dat je in een opleiding elftal speelt van FC Groningen of FC Twente speelt, maar je moet echt winnen. Het is nu voor het eerst dat je ervaart hoe het is om in een eerste elftal te spelen waar het draait om de prestaties. Het is niet meer belangrijk hoe je de wedstrijd wint, maar dat je de wedstrijd wint. Het hoeft niet altijd met mooi voetbal te gaan, als de overwinning maar binnen wordt gehaald. Dat is voor mij wel een grote verandering met een jong elftal en een eerste waar wij nu spelen. 

Merk je een verschil in intensiteit, omdat je nu in een eerste elftal speelt en niet meer in een opleidingsteam?
Van de Schepop: Dit is semi-prof terwijl wij in Nederland bij een prof club speelden. Bij FC Twente trainden wij veel vaker, soms wel twee keer per dag. Hier trainen wij 4x in de week, maar dit is wel echt het beste voor mijn ontwikkeling. Op mijn leeftijd 30 wedstrijden spelen, dat is echt heel goed voor de ontwikkeling. 

Boevink: Het is een hele andere basis hier, ze hebben een andere kijk op voetbal dan een profclub in Nederland. Het is lastig om conclusies te trekken, want je gaat van professioneel voetballer in Nederland naar semi-prof in Duitsland. Het is hier wel heel anders dan dat wij gewend zijn in Nederland qua intensiteit.

Wat leer je van de wedstrijden die je nu speelt?
Van de Schepop: Het zijn vooral veel mentale kwaliteiten wat ik leer, van de vele wedstrijden die wij spelen. Laatst scoorde ik 4 wedstrijden achter elkaar, daardoor zit je lekker in de flow, maar nu heb ik 3 wedstrijden niet gescoord en merk ik dat de supporters verwachten dat ik weer ga scoren. Onze carrière begint pas net, daarom is het heel goed dat wij nu al zulke momenten krijgen waardoor ik leer  omgaan met mentale druk.  

Boevink: Dit kan ik zeker beamen. Ik merkte gelijk dat je veel leert van de druk die bij de wedstrijden komt kijken. Bij FC Groningen speelde ik bij Jong FC Groningen en dan was de druk veel minder, omdat het een opleidingsteam was voor het eerste. Bij Jong FC Groningen ging het nog niet om het moeten presteren en daarnaast heb je hier ook meer druk van de supporters. Er komen bij Jong FC Groningen in de derde divisie lang niet zoveel mensen kijken als hier in de regionalliga. Hier staan altijd minimaal paar 100 man langs de lijn, waardoor de druk om goed te presteren hier veel hoger ligt. Hierdoor zie ik ook veel positieve punten voor de jong Eredivisie teams in de keuken kampioen divisie. Door deze opstap maken zij al op jonge leeftijd mee hoe het is om in stadions te spelen voor veel publiek, waardoor zij de druk al hebben ervaren voordat ze in het eerste spelen. 

Was het een grote verandering om nu in Duitsland te wonen?
Van de Schepop: Ja, ik woonde gewoon thuis bij mijn ouders. Dat is wel een groot verschil. Nu wonen wij hier met zijn drieën samen in Duitsland en moeten we alles zelf doen.

Boevink: Voor mij is het geen grote verandering. Ik speelde hiervoor bij FC Groningen en daar woonde ik ook al samen met twee teamgenoten. Dat was mijn eerste keer dat ik op mijzelf ging wonen, waardoor ik al twee jaar ervaring heb om te wonen met teamgenoten.

Nu wonen jullie samen in Duitsland, heb je veel steun aan elkaar?
Van de Schepop: Het is wel heel anders als je hier alleen zou zitten. Je kan natuurlijk fijn Nederlands praten, maar je hebt ook veel steun aan elkaar. Als ik hier helemaal alleen zou zitten, zou het wel eenzaam kunnen zijn.

Boevink: Ja, we hebben echt veel steun aan elkaar hier. Als je ergens mee zit, maakt niet uit of het nou je hart luchten is of andere kleine dingen, je kan altijd even naar elkaar toe gaan om erover te praten. Nu wij hier met zijn drieën wonen is het ook een stuk leuker. 

De competitie is een gemengde competitie met eerste teams en met jong teams van Bundesliga clubs. Merk je verschil tussen deze teams als je er tegen speelt?
Van de Schepop: Wij spelen beter tegen de jong Bundesliga teams dan tegen de andere teams. De spelers zijn meestal jonger qua leeftijd, maar hebben daardoor snelle en behendige spelers, maar toch spelen wij beter tegen deze teams. De andere teams in de competitie hebben vaak meer ervaring, waardoor wij het lastig krijgen. Wij hebben nu gespeeld tegen de jong teams Wolfsburg, St Pauli, Hannover en Holstein kiel en daar hebben wij het goed tegen gedaan.

Hoe kan het dat jullie beter presteren tegen de jong Bundesliga teams?
Van de Schepop: Misschien willen wij ons wel meer bewijzen tegen die teams. Bij die wedstrijden staan altijd scouts te kijken, waardoor je jezelf in de kijkers kan spelen. Je kan snel stappen maken in Duitsland door middel van die wedstrijden. 

Merk je dat er scouts aanwezig zijn bij de wedstrijden?
Boevink: Je hoort wel dat er clubs aan het kijken zijn en dat ze namen opvragen, maar er is nog niks concreets. De trainer vertelt ons ook dat er scouts aan de zijlijn staan, dat is wel een groot verschil met Nederland. In Nederland gebeurt het haast niet, dat er altijd scouts aan de zijlijn staan waar jij jezelf aan kan laten zien. Afgelopen week speelden wij een oefenwedstrijd tegen een club uit een lagere divisie en toen stonden er al 200 mensen te kijken. Dat zie je in Nederland niet snel gebeuren. 

Jullie zijn erg gedreven voor de sport, waar komt deze drijfveer vandaan?
Van de Schepop: De afgelopen jaren speelde ik niet veel wedstrijden en toen was ik de wil van het voetballen een beetje kwijt geraakt. Door deze stap naar SSV Jeddeloh heb ik mijn drijfveer weer helemaal terug, door de vele wedstrijden die ik nu speel. Ik wil mijzelf weer in de kijkers spelen, zodat ik stappen kan gaan maken.

Boevink: Ik ben nu nog steeds zo gedreven om het maximale uit mijzelf te halen, omdat ik nu al zoveel voor het voetbal heb gegeven en heb meegemaakt. Ik heb er al zoveel jaren voor gevochten, dat ik er nu ook iets mee wil bereiken. Ik heb er natuurlijk ook nog veel plezier in, maar ik wil ook laten zien wat ik kan aan de mensen die mij steunen en voor mijzelf. 

Wat is je toekomst plan?
Van de Schepop: Het is lastig om te zeggen, omdat je niet weet hoe hoog je plafond is op dit moment, maar ik wil het liefst na dit seizoen naar de 3. Liga. Ik denk dat als je daar presteert, dat je heel veel mogelijkheden hebt in Duitsland, maar ook in andere landen. Ik kijk niet heel ver, maar ik probeer kort te kijken en hard te werken, zodat ik het snelst mijn doelen ga bereiken. Maar als ik mag dromen om in een ander land te voetballen, zou ik graag in de LaLiga in Spanje willen voetballen. 

Boevink: Ik vind het ook lastig om te zeggen wat reëel is. Dat ligt aan de interesse van andere clubs aan het einde van dit seizoen. Ik wil ook in de 3. Liga voetballen en dan verder kijken. Ik kan nu wel zeggen dat ik het niveau hier goed aan kan, want ik kan mij hier goed staande houden in onze competitie. Maar als ik echt mag dromen zou ik over een aantal jaar in de Premier league willen keepen in Engeland.

Wij van Sports Inspirator willen jullie bedanken voor het interview en wensen jullie veel succes met jullie verdere loopbaan.

Journalist: Stan Blazer

*Jeremy van Mullem was afwezig bij het interview wegens griep.

Tim van de Schepop - Pelle Boevink - Jeremy van Mullem (vlnr)

Naam: Tim van de Schepop
Topsport: Voetbal 
Club: SSV Jeddeloh (Regionaliga Nord Duitsland)
Geboortedatum: 01-03-1999
Woonplaats: Edewecht & Haaksbergen
Instagram: tvandeschepop

Naam: Pelle Boevink
Topsport: Voetbal
Club: SSV Jeddeloh (Regionaliga Nord Duitsland)
Geboortedatum: 06-01-1998
Woonplaats: Edewecht & Hengelo
Instagram: pelleboevink

Naam: Jeremy van Mullem
Topsport: Voetbal
Club: SSV Jeddeloh (Regionaliga Nord Duitsland)
Geboortedatum: 18-03-1999
Woonplaats: Edewecht & Rotterdam
Instagram: Jeremyvanmullem