"Zij inspireren" met Stefan Boermans


In deze categorie komen aankomende talenten, top-sporters, trainers/coaches, fysiek trainers en (para)medisch specialisten aan het woord om te inspireren! Wie zijn zij, wat is hun betrokkenheid in de sport en waardoor of door wie zijn zij ooit geïnspireerd?

Wie ben je en wat is jouw sport?
"Mijn naam is Stefan Boermans (24 jaar) en ik ben beach-volleyballer in de Eredivisie Beach Tour en in de FIVB World Tour. Door mijn deelname en prestaties in de Eredivisie zijn mijn teamgenoot en ik 1e geworden in de overall ranking en hebben op het NK zilver gehaald."

Waneer ben je gestart met volleybal? En wanneer had je door dat je prof kon worden?
"Vijf jaar geleden ben ik door de familie van mijn ex-vriendin overtuigd om eens bij de volleybal te gaan meetrainen, omdat ik daar toch al elke vrijdagavond zat te kijken. Zodoende ben ik in de herfstvakantie van 2014 voor het eerst mee gaan trainen bij Webton Hengelo. Hierna, ging het erg snel! Mensen die al jarenlang in de sport zitten zeiden dat er een mooie toekomst in het verschiet lag en dat ik ver zou komen, als ik er maar voor wilde trainen. Nu, 5 jaar later, speel ik internationaal en ben ik volledig gericht op beach-volleybal."

Het is dus beachvolleybal geworden! Waarom?
"Beachvolleybal is dus een van de twee Olympische volleybal disciplines binnen het volleyballen. Mijn interesse ligt meer bij de beachsport omdat je hier met een teamgenoot alles moet doen. Het is dus veel zwaarder, ingewikkelder, technisch lastiger, maar vooral heel uitdagend op een positieve manier. Je moet een bepaald klik met elkaar hebben, zowel in als naast het veld om te presteren zoals wij doen.
Ik probeer tijdens de wedstrijden zoveel mogelijk positieve energie uit te stralen door te juichen en te schreeuwen. Hierdoor merk ik dat ik beter ga spelen, wat heel gek klinkt, maar wat bij mij echt blijkt te werken. Verder probeer ik, daar waar mogelijk, jongere spelers of jeugdspelers enthousiast te maken en te inspireren. Dit doe ik door soms een balletje over te spelen of tijdens trainingen die ik verzorg enthousiast voor de groep te staan. Via verschillende sociale media kanalen post ik gave resultaten, die ik graag deel met vrienden en familie die mij zo kunnen volgen."

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?
"Waar anderen mij via mijn persoonlijke Instagram en mijn duo Instagram kunnen volgen, bekijk ik zelf veelal highlights zoals ‘TOP 40 Crazy Actions Beach Volleyball | FIVB Beach Volleyball World Champs 2017’ op Youtube en samenvattingen van grote wedstrijden.
Zelf mag ik blij zijn te kunnen zeggen al bijna bij dit niveau aan te sluiten, maar toch blijft het spectaculair om de 'Ronaldo en Messi' onder de beachvolleybal te aanschouwen. Verder krijg ik veel tips en trucs van de trainers, waar vooral de meeste technische verbeteringen uit ontstaan.
Uiteindelijk komt alles wat je doet, neer op passie en plezier. Zodra dit ontbreekt, of als je een van de twee tekort komt, zul je uiteindelijk minder gedreven naar de trainingen of tenslotte naar toernooien gaan. De wedstrijden zijn de plekken waar je 'hoort' te zijn voor de sport die je doet, althans in het topsport leven is dit zo. Sporters die de top minder ambieren kunnen prima hun plezier halen uit een middagje strand met vrienden, zonder hiervoor (intensief) te trainen."

Wat zit er in jouw favoriete training?
"Het klinkt heel gek, maar ik heb geen favoriete oefening. Pas in de wedstrijd geniet ik er het meeste van als ik bal hard het zand in kan slaan of als ik een aanval van de tegenstander heel hard blokkeer. Maar in de training herhaal je dit zo vaak dat het niet speciaal is op dat moment. Verder geniet ik erg van de professionele begeleiding van mijn S&C coach (strenght and conditioning) die maakt mij sterker en zelfbewuster van mijn lichaam. Ik leer dat ik meer aankan dan ik had gedacht, met mijn eigen lichaam. Dus simpelweg, squatten, balans oefeningen en sprongkracht."

Hoe denk jij over technische ontwikkelingen in jouw sport?
"Ik denk dat er in de toekomst steeds meer gebruik gemaakt gaat worden van digitale-middelen. Dit zie je al in de fitnessruimte van het Beach-Volleybalteam Nederland; bewegingen worden opgenomen en je wordt op een televisie geprojecteerd. Hierdoor kun je zelf je beweging beoordelen, dit gaat ook steeds meer met acties in het zand gebeuren; na een aanval of een blok, via een vertragend beeld:

  • de actie terugkijken
  • de actie beoordelen van de actie
  • aanpassen indien nodig om het optimaal gewenste resultaat te halen.

Het komt neer op een soort overhoring op school, je herhaalt en controleert je antwoord, alleen doen wij dit middels acties tijdens oefeningen. Trainer/coaches beoordelen daar ook op en versterken hun argumenten door de bijbehorende beelden. Door deze technische ontwikkelingen zullen prestaties ongetwijfeld toenemen."

Wat is jouw advies aan toekomstige toppers?
"Mijn advies is dan dus ook om bij alles wat je doet na te gaan waarom je het doet. De keuzes die je maakt horen naar mijn mening overeen te komen met het doel dat je voor ogen hebt. Hierbij mag natuurlijk het belangrijkste, waarvoor je die sport beoefent, niet ontbreken; passie en plezier. Als je weet wat je wil doen, is het enige wat ontbreekt de weg ernaartoe. Simpelweg uitstippelen hoe je daar wilt komen en keuzes maken om dat te bereiken."

Heb jij een vraag aan de 'board of experts' uit de  Sportsinspirator Community?
"Hoe denken jullie sporters zoals mij te kunnen helpen, begeleiden of adviseren om het maximale uit mij carriere te halen?"

Antwoord van Jan Willem Teunissen (Board of Experts)

Beste Stefan, dank voor je vraag!

Als inspanningsfysioloog/fysiek trainer heb ik veel gewerkt met topsporters. Ik denk dat de voorwaarde (motivatie) die je beschrijft heel belangrijk is, samen met jouw ‘mind-set’ over prestatie-ontwikkeling. De nadruk leggen op presteren als einddoel is niet altijd de juiste trainingshouding. Zoals ik het lees ben je goed bezig met het optimaliseren van het prestatieproces (trainen; veel fouten maken, verbeteren en weer trainen), dat doe je goed! 

Advies: We weten dat voor een langdurig succesvolle carierre het belangrijk is om het ‘totaal plaatje’ van de sporter in kaart te hebben en eventueel te optimaliseren.
Ik zou daarom ook adviseren om jouw gehele ‘doen en laten’ eens door te lichten, bijv met een leefstijlcoach.
Waar kun je winst halen? Bijvoorbeeld in slaap en voeding. Met andere woorden, in de totale organisatie van jouw leven als top-volleybalspeler is wellicht winst te boeken, misschien wel zonder dat je het nu zelf weet.

Dank voor het interview én succes met je carriere!

Vriendelijke groet, 

Jan Willem