Sportinspiratie event met studenten van Thomas More


Het Sports Inspirator platform stelt iedere professional in staat om kennis en ervaring op een kwalitatieve en toegankelijke manier te delen. Het is niet exclusief voor topsport maar ook voor passievolle studenten en andere sport liefhebbers! 

Studenten van het Thomas More College, Turnhout, hebben de verantwoordelijkheid genomen om hier een goede bijdrage aan te leveren. Elkaar inspireren, kennis delen en plezier hebben in sport stond hier centraal! Hieronder hun persoonlijke verhaal.
Doe jij ook mee? Upload jouw video of stel je vraag via het contactformulier! 

Dit is wat zij zelf schreven:
Wij, 3 studenten Sport en Bewegen, organiseerden het event Shoot to Share op 24 februari 2020. Dit evenement stond in het kader van Sportsinspirator. Het algemene doel van het event was enerzijds de studenten, trainers en sporters bewust maken over brede motorische ontwikkeling en anderzijds content verzamelen voor het platform van Sportsinspirator.

Het event begon met een algemene verwelkoming en inleiding van het event. De aanwezige deelnemers verdeelden we in twee groepen. Groep één kwam startte met de eerste regels van bounceball en oefende zelfs al enige tijd. Groep twee daarentegen begon met een kleine infosessie en workshop omtrent brede motorische ontwikkeling en de impact van het beoefenen van alle (twaalf) basisvaardigheden die een kind nodig heeft voor zijn/haar ontwikkeling. Aan het einde van de sessie discussieerden we nog over de inzichten van de deelnemers omtrent brede motorische ontwikkeling en vroege sportspecialisatie bij jonge kinderen. Iedereen beaamde dat brede motorische ontwikkeling van groot belang is en dat in veel sporten of bewegingsmomenten hieraan voldaan kan worden. Toch vonden sommige dat bij bepaalde sporten zoals gymnastiek je meestal wel vroeg sport specifiek traint aangezien je al vanop vroege leeftijd zeer lenig moet zijn.

Nadat groep twee klaar was, switchten we de groepen waarbij groep één nu de workshop kreeg en groep twee al hun inspiratie te werk mocht laten gaan bij het bedenken en uitvoeren van sportoefeningen voor kinderen van 6-9 jaar gekoppeld aan de twaalf basisvaardigheden. Nadat groep één klaar was met de workshop, voegden zij zich bij de rest van de deelnemers en oefenden zij ook hun creatieve oefening. Deze oefeningen filmden we en werden aan de hand van de juiste tags (basisvaardigheden) op het platform geplaatst.
Om af te sluiten speelden we met iedereen bounceball, werd er gedanst en genoten we gedurende de avond nog van de muziek. Iedereen kreeg na afloop een goodiebag met wat handige spullen in.

We willen graag het team van Sports Inspirator bedanken om ons hierin te steunen en videomateriaal op te nemen van deze geslaagde avond. Wij hopen hiermee meer mensen te activeren om ook bij te dragen aan de brede motorische ontwikkeling en niet enkel in hun eigen sport te denken.

Inspireer elkaar, deel kennis en join the community!  

Beste studenten,

Dank voor jullie betrokkenheid bij het sportinspiratie event van Sportsinspirator.com.

Jullie hebben laten zien te beschikken over de juiste kennis en informatie om activiteiten te maken en de visie te omarmen van breed opleiden van kinderen.

Jullie discussie die rondom turnen (vroeg specialiseren of niet) is een heel relevante. Bekijk goed wanneer je zou willen dat kinderen specialiseren en wat daar het nut en belang van is. Lees ter achtergrond informatie eens het volgende artikel (Ford, P. R., Ward, P., Hodges, N. J., & Williams, A. M. (2009). The role of deliberate practice and play in career progression in sport: the early engagement hypothesis. High ability studies, 20(1), 65-75.).
Ford e.a. stellen hier dat een vroege betrokkenheid bij vaardigheden in de sport een positieve uitkomst heeft om de ontwikkeling van het kind binnen een sport.
 
Succes met jullie verdere carrière!

Groet, 

Sportsinspirator Board of Experts