Missie & Visie


Missie

Het platform wil iedereen die zich met sport en bewegen bezighoudt, inspireren (theoretisch als praktisch) om een diversiteit aan activiteiten zelf uit te voeren en/of aan te bieden aan kinderen, atleten en recreanten. 

Visie

Het platform is gratis voor eenieder die geïnspireerd wil raken m.b.t. sport en beweegactiviteiten. Waarom? Omdat het team van professionals dat achter de Sportsinspirator zit gelooft dat de enige manier om ‘de wereld’ echt een klein beetje te veranderen, is om inspiratie te delen met elkaar. Jouw kennis en ervaring is waardevol voor een ander, en zo is ook de kennis en ervaring een aanwinst en inspiratie voor jou. Het platform is opgezet als een community. Er kan door eenieder een video met inspiratie geüpload worden. Voor de Sportsinspirator community is het mogelijk gemaakt om video’s te uploaden (moderators checken en accorderen), te beoordelen op kwaliteit en van een USER-ID te voorzien, dit maakt vindbaarheid en het bouwen van een persoonlijk Sportsinspiration CV mogelijk. Ook is er inspiratie te vinden van verschillende professionals (wetenschappers en coaches/trainers) die vloggen/bloggen en op basis van hun ervaring theorie en praktijk koppelen zodat jij hierdoor geïnspireerd kan raken. Verder is het voor de community mogelijk om op het platform een eigen landingspagina of sub-site aan te vragen; eigen content, eigen labels, eigen look & feel voor een specifieke doelgroep om specifieke vindbaarheid te bevorderen. Echter, en hierin schuilt ook weer de visie van ’s werelds grootste’ taal’, de video’s van de eigen unieke landingspagina’s direct voor de gehele community direct vindbaar zijn! Kortom, je kunt content plaatsen en zoeken op specifieke en generieke labels. Op deze manier kan iedereen van elkaar leren, en door elkaar geïnspireerd raken!

De visie achter de Sportsinspirator is dat menselijk bewegen een universele ‘taal’ is die wij allen wereldwijd ‘spreken’. Immers bewegen is de basis van ons dagelijks handelen, hierin staat het individu in zijn omgeving centraal. Al voert het individu ideaaltypische bewegen uit, de taken die hij verricht zijn generiek en door eenieder op zijn of haar manier in te vullen (zie filosofie) Tussen sporten onderling zit heel veel overlap als er gekeken wordt naar de taken die er uitgevoerd moeten worden; o.a. lopen, springen, draaien, reageren, werpen, trekken. Het platform maakt gebruik van deze onderlinge verbinding tussen sporten; transfer of training genoemd. Zo is een trainingsvideo uit het judo, trainingsinspiratie voor het voetbal en heeft windsurfen een verbinding met snowboarden en skiën (Ester Ledecká; Olympisch goud snowboarden en skiën en surft op hoog niveau). Daarbij komt dat inspiratie uit andere sporten leidt tot een brede motorische ontwikkeling voor kinderen of kan leiden tot afwisseling in de trainingen voor volwassenen. Deze brede ontwikkeling en/of afwisseling in trainingsactiviteiten geven veel voordelen t.o.v. een eenzijdige trainingsomgeving (Côté e.a. 2007; Schöllhorn e.a, 2009). Immers, “alleen maar eten wat je lekker vindt is op den duur ongezond en leidt tot afkeer van deze spijs”. Zo werkt het ook bij bewegen! Alleen maar een sport of een activiteit beoefenen leidt tot grote kans op; 1) blessures, 2) motivatieproblemen om door te gaan met sporten, 3) sociaal isolement als kinderen veel en eenzijdig bewegen 4) een minder lang-leven-actief en 5, het vergroot de creativiteit in het vinden van beweegoplossing t.a.v. beweeguitdagingen (Malina, 2010; Bergeron e.a. 2015; Memmert, 2011).